Kahvi itsessään ei ole välttämättä mikään huono asia, vaikka stimulantti onkin, ja toiset reagoi siihen voimakkaammin kuin toiset. Kahvi kuitenkin vaikuttaa meidän keskushermostoon monella tapaa ja kahvin mukana tulee myös paljon torjunta-aineita. Mikäli olet kahvirotta ja kahvi kuuluu sulla jokapäiväisiin traditioihin, niin panosta laatuun ja tee kahvista itsellesi terveysjuoma!
Mä en ole koskaan ollut mikään kahviaddikti, mutta nykyään kahvi on mulle nautinto. En siis koskaan juo kahvia kiireessä, enkä juo pahaa kahvia. Mutta hyvälaatuinen kahvi terästyksillä (enkä nyt puhu alkoholista) on nykyään mun aamutraditio aika monena aamuna - joskus taas iltapäivän "herkkuhetki".
Kahvilla on joidenkin tutkimusten mukaan paljon terveyshyötyjä, mutta kahvin laadulla on tässä iso merkitys! Panosta siis luomulaatuiseen, käsin poimittuun kahviin. Arabica on yksi hyvä kahvilaatu. Unohda tärinä-moccat ja valitse luomua. Huonolaatuinen kahvi voi meinaan olla jopa myrkyllistä siinä mukana tulevista epäpuhtauksista ja kemikaaleista johtuen.
Kahvi voi aiheuttaa levottomuutta ja liikaa nautittuna jopa tärinää. Kahvi vaikuttaa keskushermostoon ja nostaa aina vähän elimistömme stressitilaa ja lisää kehon happamuutta. Tätä voit lieventää lisäämällä kahvin joukkoon adaptogeenia, kuten esimerkiksi macaa, reishiä tai pakuria. Adaptogeeni siis lievittää ja tasoittaa kahvin vaikutusta ja saa myös aikaan sen, että kahvin piristävä vaikutus on tasaisempi ja pitkäkestoisempi. Adaptogeenit lieventää kahvin happamoittavaa vaikutusta ja parantaa vastustuskykyä.
Mulla on ollut nyt testissä Foodinin Pakurikahvi ja Reishikahvi ja täytyy sanoa, että olen myyty! Molemmat kahvit on perulaista, käsin poimittua reilun kaupan Arabica-kahvia, ja niissä on siis valmiiksi lisättynä pakuria ja toisessa reishiä. Molemmat näistä kahveista maistuu todella hyviltä. Mä huomaan aika herkästi eron, mikäli kahvi on huonolaatuista tai hyvää. Mä tykkään hyvästä kahvista mutta en voi sietää huonoa kahvia! :D Ja nämä Foodinin kahvit molemmat on kyllä todellisia kahvinautintoja. Jos et siis jaksa itse sekoitella kahvin joukkoon superfoodeja, niin suosittelen ostamaan valmiin sekoituksen, jonka voi keittää ihan normaalin kahvin tapaan.
Mun uusi traditio on tehdä aamuisin rasvakahvia (tai bullet proof coffee tai 5am coffee, rakkaalla lapsella on monta nimeä). Aamulla juon siis vaan kahvin, mihin sekoitan joukkoon MCT-öljyä tai kapryylihappoa (1 rkl), kirkastettua Ghee-voita ja/tai kookosöljyä (1 rkl). Usein laitan vielä ekstrana vähän macaa, jotta saan kahvista oikein super voimat, ja mun kohdalla se ainakin toimii! En tarvi muuta aamupalaa, ja mun energiat on aina ihan pilvissä ton kahvin jälkeen. Ja maistuukin hyvältä! Rasvakahvi kiihdyttää rasva-aineenvaihduntaa ja buustaa aivotoimintaa ja on todellinen terveysjuoma! Tykkään aloittaa aamuni tällä rasvakahvilla, ja varsinaisen aamupalan syön noin 2-3 tuntia kahvin juonnin jälkeen.
Rasvoista on edelleen liikkeellä paljon vääristynyttä tietoa. Kovat rasvat kuuluvat osana terveelliseen ruokavalioon, eikä niitä tarvi pelätä niin kun tähän saakka on pelätty. Kannattaa vaan satsata laatuun tässäkin asiassa ja valita aina luomua.
Tässä vielä tiivistetysti miten teet kahvistasi terveysjuoman:
- Panosta laatuun ja valitse aina luomukahvi (esim. Arabica)
- Lisää kahvin joukkoon adaptogeeniä tai osta valmis sekoitus, missä on pakuria tai reishiä mukana
- Tee rasvakahvi aamulla ja syö varsinainen aamupala vasta vähän myöhemmin (Mun resepti rasvakahviin menee suurin piirtein näin: kupillinen kahvia, 1 rkl MCT:tä, 1 tl kookosöljyä, 1 tl gheetä + macaa/kanelia/lucumaa tms -> sauvasekoittimella sekaisin)
Jos haluat lukea lisää adaptogeeneistä ja mitä ne oikein ovat, niin kurkista mun aikaisempi postaus aiheesta TÄÄLTÄ:
Energistä viikkoa! :)
Löytyykö tekstissä mainittuihin terveysvaikutteisiin ja kehossa tapahtuviin kemiallisiin reaktioihin lähdeviitteitä? Tuntuvat poikkeavan aika paljon ravitsemusneuvottelukunnan suosituksista ja on hyvin ristiriidassa länsimaalaisen ravinto- sekä lääketieteen kanssa. Voisitko avata hiukan väittämiäsi? Kauppatietiden maisterina (akateemisen tutkinnon) suorittaneena ymmärrät varmasti, että teksti herättää paljon kysymyksiä. Mikä on sinun kompetenssi kertoa näistä? Oletko myös ravintotieteitä lukenut?
VastaaPoistaTarkoitatko tässä reishin ja pakurin terveysvaikutteita? Kahvin vaikutuksesta keskushermostoon voit lukea vaikka täältä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01123
PoistaRistiriidalla länsimäisen lääketieteen kanssa tarkoitat varmaan rasvoja? Rasvat ovatkin tällä hetkellä ison kiistan alaisena, koska uusin tutkimus on tosiaan todennut, ettei niistä ole haittaa samalla lailla kun aikaisemmin oltiin luultu, mutta tätä ei vielä ole huomioitu virallisiin suosituksiin. Viralliset suosituksethan tulavat aina monia vuosia jäljessä.. onkin jokaisen oma valinta, haluaako perustaa ruokavalionsa virallisiin suosituksiin, jotka on tehty vanhan tiedon pohjalta, vai uusimpiin löydöksiin.
Olen suorittanut kansainvälisesti hyväksytyn ravintovalmentajan tutkinnon, ja lisäksi opiskelen jatkuvasti itse lisää. Kuuntelen paljon alan biohäkkereiden podcasteja, missä ravintotutkijat puhuvat näistä asioista. En siis jokaiseen asiaan muista mistä lähteestä sen olen lukenut tai kuullut. Suosittelen kuitenkin kuuntelemaan esimerkiksi tämän podcastin, mikäli rasva-asiat kiinnostaa:
https://bengreenfieldfitness.com/2017/02/the-big-fat-surprise-why-butter-meat-and-cheese-belong-in-a-healthy-diet/
Adaptogeenejä on käytetty kaikki aikain esim. kiinalaisessa lääketieteessä, ja niiden terveysvaikutuksista löytyy paljon tutukimusta. Rohkaisisin kaikkia kyseenalaistamaan rohkeasti perinteistä lääketiedettä, olemaan avoin uusille löydöksille ja kokeilemaan miten tietyt jutut toimivat itsellä :)