Surffailin netistä monia eri "maailman parhaiksi" kuvailtuja porkkanakakkuohjeita, ja lopulta päädyin tekemään oman versioni, jossa yhdistelin elementtejä vegaanista ja perinteisestä ohjeesta, niin että lopputulos on melko terveellinen, vähä-sokerinen, gluteeniton ja - ah niin ihana -porkkanakakku. Tässä on siis vähemmän sokeria kuin perinteisissä ohjeissa, makeuttajina toimii ksylitoli-sokeri* sekä rusinat, eikä kakussa ole lainkaan voita eikä vehnäjauhoja. Toki voit halutessasi tehdä tämän vehnäjauhoistakin.
Kuorrutteen suhteen pitäydyin sulatejuustossa ja tomusokerissa, lisänä ihmeitä tekevä kookosmanna, joka onkin tässä se todellinen piste ii:n päälle. Voisin melkein vaikka väittää, että tämä kuorrute on ehkä paras ikinä mitä olen maistanut! Kiitos vaan Foodin kookosmanna, joka sopii täydellisesti lähes kaikkeen :)
Kaiken kruunuksi tämä porkkanakakku on äärettömän helppo tehdä, varsinkin jos voit raastaa porkkanat monitoimikoneella. Porkkanoiden raastaminen käsin taitaa muuten olla tämän kakun teossa se kaikkein työläin osuus.
Ainiin, otin siis pienen breikin Terveellinen Tammikuu -ruokavalion suhteen, koska poikaystäväni synttärit oli mielestäni tarpeeksi hyvä syy syödä porkkanakakkua ja juoda lasillinen skumppaa. Pikku hairahdukset on ihan ok, kunhan herkuttelu ei jää päälle ;) Ja onhan tässä kakussa paaaljon porkkanaa!
Tällä ohjeella tulee todella iso kakku ja kuorrutetta oli juuri sopivasti - mutta jos kuulut siihen joukkoon jonka mielestä porkkanakakun kuorrute on se paras osuus, niin tee ihmeessä tuplamäärä ;)
Reseptit: Porkkanakakku (gluteeniton, vähäsokerinen)
- 500 g porkkanoita // carrots
- 1,5 dl rusinoita // raisins
- 1,5 dl ksylitolisokeria // xylitol sugar
- 3 kananmunaa // 3 eggs
- 1,5 dl öljyä (mä laitoin puolet kookos- ja puolet oliiviöljyä) // oil, e.g. coconut or olive oil
- 1 dl agavesiirappia // agave syrup
- 6 dl jauhoja (3 dl kaurajauhoja, 2 dl hirssijauhoja, 1 dl riisijauhoja - tai voit käyttää pelkästään kaurajauhoja) // flour, I used oat and buckwheat flours
- 1 tl ruokasoodaa // 1 teaspoon baking soda
- 1 tl leivinjauhetta // 1 teaspoon baking powder
- 2 tl kanelia (ceylon) // 2 teaspoon cinnamon
- 0,5 tl inkivääriä // 0,5 teaspoon ginger
- 0,5 tl suolaa // salt
- 0,5 tl vaniljaa // vanilla
Aloita raastamalla porkkanat monitoimikoneessa tai käsin. Laita sen jälkeen ksylitolisokeri, munat, öljy ja siirappi tehosekoittimeen, ja hurauta tasaiseksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää märkä seos ja porkkanat jauhoseokseen, ja sekoita puuhaarukalla hyvin. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan, ja paista 175 asteessa noin 40-50 minuuttia.
// Peel the carrots. Mix sugar, eggs, oil and syrup in the food processor. Mix all dry ingredients in another large bowl. Then pour carrots and wet ingredients into the dry mix. Mix well. Pour evenly into a cake pan. Heat in the oven (175 c) for about 40-50 min.
Kuorrute / Frosting
- Purkki tuorejuustoa (n. 250 g) / cream cheese
- 1 dl tomusokeria / powder sugar
- 1 dl kookosmannaa (Foodin) /cocos muss
- 2 tl vaniljauutetta / vanilla
- Puolikkaan sitruunan mehu / lemon juice
Sekoita kaikki aineet tehosekoittimessa tasaiseksi. Levitä vähän jäähtyneen kakun päälle. Koristele kakku halutessasi esim. porkkanan paloilla ja kaakaonibseillä!
//Simple mix everything in a food processor. Evenly cover the cake with frosting.
*Ksylitolisokeri on luonnollinen makeuttaja, jolla voi korvata sokerin suhteessa 1:1. Täysin kaloriton makeuttaja ei kuitenkaan ole, vaan koivusokerissa on noin 40 % vähemmän kaloreita tavalliseen sokeriin verrattuna. Koivusokerin glykeeminen indeksi on kuitenkin todella paljon sokeria matalampi, ja siksi se kohottaa verensokeria hyvin hitaasti - ja sopii näin ollen hyvin myös diapeetikoille. Sain koivusokerin testiin Nu3:lta!
Tää oli niin hyvää! Tein tätä eilen, ja onnistui täydellisesti. Ei liian makea eikä liian raskas, porkkanoiden maku tulee juuri sopivasti esiin. Tätä tulen tekemään uudestaankin!
VastaaPoistaKiva että tykkäsit! :)
Poista