Mä en usko kaloreiden laskemiseen enkä ruoka-annoksien punnitsemiseen. Tietty syömisten kirjaaminen ylös yhden päivän ajan jotain kalorilaskuria käyttäen voi auttaa ymmärtämään kokonaisuutta ja sitä, mitä ruokia voi syödä vähemmän ja mitä enemmän, mutta pidemmän päälle kaloriajattelusta ei ole kovin paljon hyötyä. Päin vastoin se saattaa ohjata hyvinkin epäterveelliseen syömiseen, missä esimerkiksi hyviä rasvoja jätetään pois tai se voi aiheuttaa stressiä, mikä on aina huono juttu.
Mä yritän pitää kiinni näistä neljästä terveellisen ruokavalion kulmakivestä. Vasta, kun nämä asiat ovat kunnossa, voi lähteä kikkailemaan superfoodeilla ja muilla tehokeinoilla:
1. Nesteytys: Ihminen pärjää kyllä ilman ruokaa jopa yli viikon, ilman vettä taas vain muutaman päivän. Vettä tarvii painosta ja aktiivisuudesta riippuen 2-3 litraa päivässä. Nestettä saa myös marjoista ja kasviksista, joita olisi hyvä syödä 0,5- 1 kilo päivässä. Mä olen aina juonut paljon vettä, varmaan jopa 4 litraa päivässä. Sekoitan veden sekaan silloin tällöin sitruunan mehua ja merisuolaa, jotka parantaa veden imeytymistä. Merisuolan sekoittaminen veteen estää myös sen, ettei keho laimene.
2. Laatu: Ruoan laadulla on paljon enemmän väliä kun määrällä. Paljon kasviksia, kohtuudella hedelmiä ja marjoja, luomua aina kun mahdollista, oikeaa ruokaa eikä eineksiä. Mä en osta koskaan kaupasta mitään valmista, ja mun jääkaappi onkin suurimmaksi osaksi täynnä kasviksia ja vihanneksia. Laadukas ruoka ei sisällä transrasvoja eikä piilosokereita, lisäaineista puhumattakaan.
3. Makrotasapaino: Oikeassa suhteessa proteiineja, hiilareita ja rasvaa. Proteiinia tarvii 1-2 g per painokilo, hyviä rasvoja noin 6 g ja hiilarin määrä riippuu sekä geeneistä että aktiivisuudesta. Jos urheilee paljon, hiilareitakin tarvii enemmän. Toiset ihmiset taas luontaisesti voivat paremmin hiilaripitoisemmalla ruoalla, toiset taas vähähiilarisella. Makrotasapainoa kannattaa alkaa korjeilemaan vasta sitten, kun ruoan laatu ja nesteytys ovat kunnossa.
4. Rytmi: Päivässä olisi hyvä olla 3-5 ruokailukertaa, ateriat aina 3-4 tunnin välein. Aterioiden välissä ei kannata napostella, vaan juoda. Ateriavälit ei saisi myöskään olla pidemmät kuin maksimissaan 4-5 tuntia. Mä oon aina tarvinnut ruokaa usein, ja mulla onkin aina hedelmä + pähkinöitä kassissa hätävarana kun olen liikenteessä. Ateriarytmiin liittyy myös paasto: kehon on hyvä olla paastossa aina vähintään 8 tuntia yössä ja lisäksi aterioiden välissä. Jos joku harrastaa yösyömistä, niin siitä tavasta kannattaa kyllä opetella eroon. Syö mielummin iltapala ennen nukkumaanmenoa ja anna kropan olla rauhassa aamiaiseen asti.
Kun nämä neljä asiaa ovat kunnossa, niin olet jo todella hyvällä mallilla ravintosi suhteen! Kun ravinto on kunnossa, niin energiaa riittää ja olo on hyvä. Kerroinko muuten jo, että en ole ollut puoleen vuoteen flunssassa? :)
Energistä pian alkavaa viikonloppua kaikille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jätä kommentti