Tässä vähän tunnelmia Berliinin joulumarkkinoilta ja saksalaisten joulupipareiden ohje. Tällä kertaa kyseessä ei oo mikään terveysherkku, koska leivottiin tyttökavereiden kanssa ihka oikeita perinteisiä saksalaisia joulupipareita, joissa ei tietenkään rasvan määrässä säästellä. Kerran vuodessahan sitä vaan herkutellaan...;) Nämä piparit ovat todella helppotekoisia, onnistuu varmasti huonoimmaltakin jauhopeukalolta. Perinteisesti näitä kuulemma tehdään nimen omaan jouluksi ja koristellaan erilaisilla hörsseleillä.
Berliinin joulumarkkinat - Gendarmenmarkt |
Saksalaiset joulupiparit (Butterplätzhen)
- 300 g jauhoja
- 200 g voita
- 100 g sokeria
- 1 kananmuna
- 1 tl leivinhauhoja
Koristeluun:
- Tomusokeria
- Sitruunanmehua
- Lämmintä vettä
- Haluamiasi nompparelleja tms
Tee ensin taikina. Sekoita keskenään jauhot ja sokeri, ja lisää pehmeä rasva. Lisää kananmuna ja leivinjauhe. Sekoita käsin pehmeäksi taikinaksi. Anna taikinan jähmettyä kylmässä noin 30 min.
Leivo piparit normaaliin tapaan ja paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Kun piparit ovat vähän jäähtyneet, alkaa urakan hauskin osuus: koristelu! Valmista tomusokerista, sitruunamehusta ja tilkasta kuumaa vettä "liima", jolla saa nompparellit ja muut koristeet pysymään pipareiden päällä. Valele piparin päälle ensin "liimaa" ja ripottele sitten päälle nompparellit ja muut härpäkkeet.
Piparit kuuluu nauttia ehdottomasti glögin tai glühweinin kanssa hyvässä seurassa joulumusiikkia kuunnellen. Turha säästellä pipareita jouluaattoon, sillon niitä ei kuitenkaan jaksa enää syödä. Parhaalta keksit maistuu heti tuoreeltaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jätä kommentti