Tämän haasteen tarkoituksena ei ole vain laihduttaminen ja kaloreiden vähentäminen, vaan paremminkin ruokavalion puhdistaminen. Jos nyt karkin sijaan alkaa puputtaa kasan viinirypäleitä ja pähkinöitä joka ilta, niin kaloreita kertyy varmasti yhtä paljon kuin karkkipussista. Sen sijaan itse haluan nähdä, miten sokeriton kuukausi vaikuttaa mun terveyteen. Oon ollut viime aikoina usein flunssassa ja väsynyt, ja myös välillä kärsin kiusallisista ilmavaivoista, varsinkin ison kakkupalan jälkeen. Epäilen sokeria yhdeksi syyksi näihin ongelmiin, ja siksi haluan kokeilla miten sen poisjättäminen vaikuttaa mun kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
SOKERITON raakasuklaakakku -> ohje täällä! |
Ostokset sokerittomaan viikonloppuun |
Tässä muutama fakta, miksi sokeri on haitallista:
- Sokerilla on mitätön ravintoarvo: se sisältää vain energiaa, ei mitään muuta
- Sokeri aiheuttaa hammaskariesta
- Sokeri aiheuttaa maksan rasvoittumista ja suurentaa veren glukoosi- ja insuliinipitoisuuksia -> aiheuttaa lihavuutta nimen omaan vyötärön seudulle
- Lisää riskiä sairastua sepelvaltimotautiin
- Nostaa verenpainetta sekä veren rasva-arvoja
- Sokeri aiheuttaa tutkitusti riippuvuutta!
- Sokeri piristää hetkellisesti, mutta aiheuttaa verensokerin laskettua väsymystä
- Sokeri ei pidä nälkää
- Lisäksi sokeri aiheuttaa monille vatsavaivoja ja ilmavaivoja ja kokonaisvaltaista huonoa oloa (syömisen jälkeen)
Sokerin karsimisessa kannattaa karkkien ja pullien lisäksi kiinnittää huomiota piilosokeriin, jota on paljon yllättävissäkin jutuissa. Mehut, limpsat ja maustetut jugurtit sisältävät todella paljon sokeria. Myös kuivattujen hedelmien kanssa kannattaa olla varovainen.
Sokeriton syyskuu ei suinkaan tarkoita herkutonta syyskuuta. Herkutella kun voi niin monilla eri tavoilla ilman sokeriakin! Tässä muutama sokeriton herkkuresepti. Näillä herkuilla mä oon nautiskellut tänä viikonloppuna, eikä sokeria ole todellakaan tehnyt yhtään mieli! :)
Reseptit: Viikuna-marja-minttu-jälkkäri (annos yhdelle)
Viikuna-marja-minttujälkkäri |
Reseptit: Viikuna-marja-minttu-jälkkäri (annos yhdelle)
- 4 mansikkaa
- 1 dl maustamatonta rahkaa
- 1 tl kanelia
- 1 viikuna
- Iso kourallinen haluamiasi marjoja (mustikoita, vadelmia..)
- Iso kourallinen tuoretta minttua
- Sitruunan mehua
Sekoita mansikat, rahka ja kaneli sauvasekoittimella mössöksi. Asettele mössö astian pohjalle. Lisää rahkan päälle viikuna paloiteltuna ja marjat. Silppua päälle minttua ja mausta tuoreen sitruunan mehulla!
Keksin tän jälkkärin, kun sekoittelin vaan keskenään mitä kaapista löytyi ja lopputulos oli todella hyvää! Viikuna ja markat sopii hyvin yhteen ja minttu antaa mauille ihanan raikkaan silauksen! Tätä voisi ehdottomasti tarjoilla jälkkärinä illallisvieraille.
Keksin tän jälkkärin, kun sekoittelin vaan keskenään mitä kaapista löytyi ja lopputulos oli todella hyvää! Viikuna ja markat sopii hyvin yhteen ja minttu antaa mauille ihanan raikkaan silauksen! Tätä voisi ehdottomasti tarjoilla jälkkärinä illallisvieraille.
Sokeriton ja gluteeniton mustikkapiirakka |
Mustikka-kaurapiirakka (sokeriton ja gluteeniton)
- 2 dl kaurahiutaleita
- 1 dl pähkinärouhetta (mulla oli puolet cashew-pähkinöitä ja puolet manteleita)
- 3 rkl hunajaa
- Ripaus leivinjauhetta
- 2 tl kanelia
- 1 tl kardemummaa
- Ripaus suolaa
- 2 dl maitoa
- 2 munaa
- 2 rkl köökösoljyä
- 1 tl vaniljauutetta
- 2 banaania
- 3-5 dl mustikoita
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vuoraa pieni uunivuoka leivinpaperilla. Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, puolet pähkinärouheesta (pähkinät menee rouheeksi hyvin sauvasekoittimella), leivinjauhe, kaneli, kardemumma sekä suola. Yhdistele toisessa kulhossa hunaja, maito, munat, kookosöljy sekä vaniljauute.
Ripottele suurin osa mustikoista astian pohjalle leivinpaperin päälle. Mustikoita saa olla runsaasti, niin että pohja peittyy kunnolla. Muussaa 1 banaani, ja asettele banaanimössö mustikoiden päälle. Peitä marjat kauraseoksella. Kaada päälle munamaito, varmista, että neste peittää kaurahiutaleet kokonaan. Ripottele pinnalle vielä loput mustikat ja toinen banaani pieniksi paloiksi leikattuna.
Ripottele suurin osa mustikoista astian pohjalle leivinpaperin päälle. Mustikoita saa olla runsaasti, niin että pohja peittyy kunnolla. Muussaa 1 banaani, ja asettele banaanimössö mustikoiden päälle. Peitä marjat kauraseoksella. Kaada päälle munamaito, varmista, että neste peittää kaurahiutaleet kokonaan. Ripottele pinnalle vielä loput mustikat ja toinen banaani pieniksi paloiksi leikattuna.
Paista uunissa noin 35 min. Tarjoile sellaisenaan, tai maustamattoman kreikkalaisen jugurtin kanssa!
Voin luvata, ettei tämä jää toiseksi normaaleille sokerimössö-mustikkapiirakoille. Jos kaipaa lisää makeutta, niin hunajaa voi laittaa enemmänkin.
Vielä voit hyvin ilmottautua mukaan Sokeriton syyskuu -haasteeseen! Käy vaan kommentoimassa tämän blogikirjoituksen loppuun viimeistään maanantaina 8.9., niin olet mukana arvonnassa, jonka suoritan heti lokakuun alussa! Jos aloitat vasta 8.9., niin jatkat sitten vaan vähän lokakuun puolelle. Tsemppiä kaikille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jätä kommentti