Karkeasti jaoteltuna rasvat voi jakaa hyviin ja huonoihin rasvoisin. Hyviä eli tyydyttymättömiä rasvoja (unsaturated fats) ovat mm. oliivi- ja rypsiöljy, ja hyvää rasvaa on myös kalassa, avokadossa ja pähkinöissä. Näitä hyviä rasvoja pitäisi suosia, koska niillä on paljon terveyshyötyjä (mm. alentaa pahaa kolesterolia). Ravintosuositusten mukaan hyviä rasvoja tulisi syödä ainakin viisi teelusikallista päivässä.
Lohi on loistava hyvän rasvan lähde
Ja sitten on vielä niin sanotut trans-rasvat. Trans-rasvoiksi kutsutaan pitkälle prosessoituja rasvoja, jotka ovat todella epäterveellisiä. Näitä on mm. kaupan suklaapatukoissa, sipseissä, pikaruoassa ja muissa prosessoiduissa ruoissa. Näitä kannattaa välttää!
ÄLÄ KUUMENNA OLIIVIÖLJYÄ
Hyvillä tyydyttymättömillä rasvoilla on paljon terveyshyötyjä: ne mm. laskevat kolesterolia ja tekevät hyvää sydämelle. Kaikkia hyvän rasvan lähteitä kannattaa suosia päivittäin: kylmäpuristettuja oliivi- ja rypsiöljyjä voi lisätä vaikka salaatin päälle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että näitä rasvoja EI SAA KUUMENTAA! Kuumentaminen tuhoaa tyydyttymättömien rasvojen terveelliset rasvahapot ja aiheuttaa härskiintymistä ja karsinogeenejä. Älä siis laita näitä kuumalle pannulle!
Tyydyttyneet (eli ne pahat) rasvat sopivat kuumentamiseen, koska niiden rasvahappokoostumus kestää kuumia lämpötiloja eikä muutu kuumennettaessa. Kuumentamiseen sopii loistavasti myös kookosöljy ja hyvää rasvaa sisältävä avokadoöljy. Kookosöljy kestää todella kuumia lämpötilöja, ja onkin siksi erinomainen paistorasva. Avokadoöljy kestää myös kuumentamista, ja on ehkä terveellisin vaihtoehto paistamiseen, jos kukkaro vaan kestää sen korkean hinnan.
Itse en käytä lihan paistamisessa mitään rasvaa, vaan paistan lihat hyvällä pannulla omassa rasvassaan. Kasvisten paistamiseen ja banaani-pannukakun valmistamiseen käytän tilkan kookosöljyä, joka antaa ruoalle myös kivaa makua. Järjestyksessä terveellisimmästä epäterveellisimpään paistorasvoissa kannattaa valita tässä järjestyksessä: 1) Ei mitään 2) Avokadoöljy & Seasamöljy 3) Kookosöljy 4) Voi. Huom! Oliivi- ja rypsiöljy olisi siis rasvojen käytössä ykkösenä, mutta ne eivät sovellu kuumentamiseen. Niitä kannattaakin siis lisätä valmiiseen ruokaan.
Itse käytän kookosöljyä raakakakuissa ja raakasuklaassa, eli herkuttelussa. Vaikka kookosöljy sisältääkin "huonoa" rasvaa, on se silti parempi vaihtoehto kuin voihin tehdyt herkut. Tässäkin asiassa pätee hyvin sääntö kohtuus kaikessa. Pieni määrä voita leivän päällä tai tilkka kookosöljyä pannullla ei maata kaada, kungan "huonon" rasvan kokonaismäärä pysyy alle sen suositellun 11 g/ päivä. Joissain tutkimuksissa on myös todettu kylmäpuristetun kookosöljyn olevan jopa hyväksi terveydelle, eli asia ei ole täysin mustavalkoinen.
Jos rasva-asiassa haluaa keskittyä johonkin, niin kannattaa välttää transrasvoja ja varmistaa riittävä hyvän rasvan saanti. Itse lisään kylmäpuristettuja öljyjä päivittäin salaattiin tai jopa smoothien tai puuron päälle. Lisäksi syön puolikkaan avokadon per päivä, lisään siemeniä salaattiin ja syön lohta vähintään kaksi kertaa viikossa.
Saatko sinä tarpeeksi hyvää rasvaa ruokavaliostasi?
Jos rasva-asiassa haluaa keskittyä johonkin, niin kannattaa välttää transrasvoja ja varmistaa riittävä hyvän rasvan saanti. Itse lisään kylmäpuristettuja öljyjä päivittäin salaattiin tai jopa smoothien tai puuron päälle. Lisäksi syön puolikkaan avokadon per päivä, lisään siemeniä salaattiin ja syön lohta vähintään kaksi kertaa viikossa.
Saatko sinä tarpeeksi hyvää rasvaa ruokavaliostasi?
Nämä rasva-asiat ovat todella kinkkisiä.! Olen käynyt monia keskusteluja luontaistuotekaupoissa kookosöljystä. Siellä vannotaan oikein ponnekkaasti sen nimeen, jopa Ruohonjuuressa. Olet varmasti oikeassa , kohtuus kaikessa. Mitähän mieltä ravitsemuspiireissä ollaan Floorasta, Keijusta yms. , joita mainostetaan leivän päälle laitettavaksi ?
VastaaPoistaPeriaate on, että mitä vähemmän prosessoitu rasva, sen parempi! :)
PoistaHei! Pahoitteluni, kun lainaan eri aiheeseen liittyvän postauksen kommenttikenttää, mutta kaipaisin brunssisuositusta Berliinissä. Olen toki lukenut brunssipostauksiasi, mutta haluaisin löytää kokonaisuuden, joka sopisi sekä gluteiinia välttävälle kasvissyöjälle että henkilölle, joka on allerginen kaikille tuoreille vihanneksille, marjoille ja hedelmille. Mahtaisiko esimerkiksi Datchan brunssi sopia tällaiseen tilanteeseen? :) Kiitos upeasta blogista ja kaikkea hyvää sinulle!
VastaaPoista- Myy
Hei! Kiitos kommentista! :) Laitoitpa pahan kyssärin :) Datchan brunssilla on aika paljon liharuokia, joten välttämättä se ei ole paras vaihtoehto kasvissyöjille, vaikka salaatteja ja kasviksia on toki myös tarjolla. Yksi hyvä vaihtoehto voisi olla Ohlala Friedrichschainissa. Siellä on vegaanibrunssi, missä kaikki on gluteenitonta ja tarjolla on myös "pääruokia", eli missä kasvikset ovat kypsennettyjä. Tarjolla on myös gluteenitonta leipää ja erilaisia tahnoja yms. Myös Morgenland Kreuzbergissa on hyvä - siellä on tarjolla hummusta ja muita tahnoja, salaatteja yms. Mutta suosittelisin teitä suuntaamaan ehkä tuonna Ohlalaan, siellä ainakin varmasti kaikki on kasvisruokia ja gluteenittomia :)
PoistaHei, olethan huomannut et puhut tässä tyydyttyneistä rasvoista käyttäen niitä synonyymina sekä hyville että pahoille rasvoille. Oikea termi olisi että hyvät rasvat = TYYDYTTYMÄTTÖMIÄ (UNsaturated fats) vrs. TYYDYTTYNEET (saturated fats) joita on esim lihassa.
VastaaPoistaNyt tekstissäsi käytät molemmista sanaa tyydyttynyt, mikä on harhaanjohtavaa ja yksinkertaisesti väärin.
Apua! Tietenkin tarkoitin hyviä rasvoja puhuttaessa tyydyttymättömiä rasvoja, en tyydyttyneitä jotka ovat pahoja. Kiitos asian huomauttamisesta, termi korjattu tekstiin!
PoistaToi avokadoöljy voisi olla kokeilemisen arvoinen! Ootko ite käyttänyt? Mietin vaan tuleekohan siitä sivumaku ruokaan?
VastaaPoistaJoo käytän itse silloin tällöin. Sivumaku on aika mieto ja peittyy kyllä mausteiden alle :)
Poista