http://ad.zanox.com/ppc/?31811413C36070243T

torstai 31. maaliskuuta 2016

Reseptit: Mustapaputahna + muita (vege) ideoita leivän päälle

Leipä, siis jos puhutaan täysjyväleivästä, ei itsessään ole mitenkään epäterveellinen aamiainen tai välipala. Usein vaan leivän päälle tulee ladottua paksusti voita, juustoa ja prosessoituja leikkeleitä, ja vielä jos tän satsin syö päivittäin ja useamman kerran päivässä, niin viikon aikana tulee ahmittua aika annos kovia rasvoja.


Mä en ole ostanut leipää enkä margariinia kotiin enää vuosiin. Jossain vaiheessa ostin vielä silloin tällöin paketin täysjyväruisleipää, mutta sen jälkeen kun suurin osa paketista unohtui keittiön pöydälle homehtumaan, niin lopetin leivän oston. Ja kun ei osta leipää, ei tule ostettua leivänpäällisiäkään. Leivon kyllä itse sämpylöitä tai banaanileipää vähintään pari kertaa kuussa, ja kaapissa on "hätävarana" gluteenittomia riisi/maissikakkuja. Leivän päälle sipaisen useimmiten erilaisia pähkinätahnoja, hummuksia sekä tuoretta avokadoa. 



Kasasin tähän muutamia kasviperäisiä vaihtoehtoja leivän päälle. Säästä siis juustot ja voit herkkuhetkiin vaikka viikonloppuun, ja muuten pyri laittamaan leivän päälle jotain vähän terveellisempää, esimerkiksi jotain näistä:


  • Pilkottu tai muussattu avokado + päälle mustapippuria, sitruunan mehua ja ripaus chiliä
  • Erilaiset pähkinätahnat. Huom! Tarkista, että tahna on tehty pelkästään pähkinästä, eikä siinä ole lisättyä sokeria. Omia lemppareitani ovat parapähkinätahna (Foodin) sekä mantelitahna
  • Itse tehty hummus, katso ohje täältä
  • Punajuurihummus, katso ohje täältä
  • Mustapaputahna, ohje alla
  • Banaanin siivuja + pähkinätahnaa (maistuu tosi hyvältä erityisesti riisikakkujen päällä!)

Muutama ei-kasviperäinen terveellinen vaihtoehto.
  • Kananmunaa + salaatinlehtiä
  • Kylmäsavulohta + vihanneksia

Mä olen jo pitkään käyttänyt ruoanlaitossa paljon linssejä ja kidneypapuja, mutta nyt vasta valmistin ensimmäistä kertaa elämässäni mustapapuja raaoista kuivista pavuista. Papujen valmistus vie aikaa, mutta ei ole millään tapaa vaikeaa. Papuja pitää liottaa runsaassa vedessä huoneenlämmössä vähintään kahdeksan tuntia - mutta mitä pidempään liotat, sen parempi. Liotusvettä on hyvä vaihtaa päivittäin, mielellään aamuin illoin. Mulla pavut oli likoamassa kolme päivää, jonka jälkeen keitin niitä miedolla lämmöllä kattilassa noin 3 tuntia. Mitä pidempään jaksat papuja liotella ja keittää, sen vähemmän ne aiheuttavat vatsan turvotteluja ja ilmavaivoja, jos sellaisista yleensä kärsit.

Papuja kannattaakin valmistaa kerralla isompi satsi, ja vaikka pakastaa osa.

Tämä maukas mustapaputahna sopii erittäin hyvin esimerkiksi maissilastujen kaveriksi, tortillan täytteeksi tai miedon makuisen leivän päälle - esimerkiksi näiden kukkakaalisämpylöiden.




Reseptit: Mustapaputahna

  • n. 3 dl Mustapapujaliotettuna ja keitettynä (Foodin)
  • 1/2 Sitruunan mehu
  • 2 rkl Tahinia
  • 2-3 rkl Oliiviöljyä
  • Loraus vettä
  • Suolaa, mustapippuria, cayenne pippuria, kuminaa, ripaus chiliä
Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. Tarkista maku ja koostumus - lisää tarvittaessa öljyä/vettä tai mausteita. Nauti leivän päällä, lisukkeena, dippinä tai lusikoi sellaisenaan!

Mun poikaystävän mielestä mustapaputahna maistui melkein yhtä hyvältä kuin suklaa - olisi kuulemma uskonut, jos olisin sanonut sen olevan suklaata :D

Ja miksi sitten mustapapuja kannattaa syödä? Mustapavut sisältävät runsaasta kuituja ja proteiinia, ja niiden syömisen uskotaan vähentävän riskiä sairastua suolistosyöpään. 100 grammassa mustapapuja on 21 g proteiinia (vrt. 100 g kanaa on 27 g proteiinia), eli lähes yhtä paljon kuin lihassa! Lisäksi mustapavuissa on paljon kaliumia, magnesiumia, rautaa, kalsiumia ja B6-vitamiinia.

Kappas, kohta onkin taas viikonloppu. Berliiniin on luvattu 17 astetta sunnuntaiksi, taitaa kevät vihdoin alkaa! :)

MUISTATHAN, ETTÄ ALEKOODILLA PUNAINENORVOKKI10 SAAT 10 % ALENNUSTA FOODIN-VERKKOKAUPASTA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti