http://ad.zanox.com/ppc/?31811413C36070243T

perjantai 17. lokakuuta 2014

Hullut saksalaiset: outoja asioita Berliinissä

Maassa maan tavalla, mutta kyllä jotkut asiat jaksaa vielä kahden vuoden ulkomailla asumisen jälkeenkin ihmetyttää! Kun ulkomailla oleilee vähän pidemmän aikaa, niin alkaa kiinnittämään huomiota juttuihin, joita ei ehkä lyhyen loman aikana huomaa. Tällaisia asioita mä en täällä Berliinissä voi vieläkään ymmärtää:

Outoja asioita Berliinissä
 Street food -markkinoilla


Saksalainen saunakulttuuri. Berliinissä pääsee kyllä saunaan, mutta lauteille ei kannata astua jos liikaa ujostuttaa. Tääällä nimittäin kaikki saunat ovat sekasaunoja. Niin kuntosalien saunoissa kuin hienoimmissa kylpylöissäkin lauteilla istutaan miehet ja naiset sulassa sovussa. Bikinien/uimapuvun käyttö on ehdottomasti kielletty! Jos spa-alueella sattuu olemaan uima-allas, niin sinnekin pitää yleensä pulahtaa ilman rihman kiertämää. Näin täällä - Mutta, kaikkeen tottuu :D

Saksalainen löylynheittokulttuuri. Saunahan on suomalaisille lähes pyhä asia, siksi sauna-aihe ansaitsee toisenkin kohdan. Täällähän ei yleenä edes voi heittää löylyä saunassa, koska useimmissa saunoissa ei ole kiuasta. Jos kiuas löytyy, niin yleensä ei löydy ämpäriä eikä löylykauhaa. Harvoissa saunoissa, missä löylyn heitto on mahdollista, löylyä ei voi kuitenkaan heittää ilman, että saa kaikki kanssasaunojat vihaisiksi. Vettä uskaltaa heittää ehkä yhden kauhallisen, enempää ei uskalla. Löylyihin pääsee kunnolla ainoastaan "löylymestarin" johdolla: useimmissa saunoissa on ohjattuja löylysessioita, jonne ammattilainen tulee heittämään löylyä ja samalla huitomaan pyyhkeellä ilmaa. Vähän hassua, mutta saapahan ainakin kunnon löylyt!

Terassilla syöminen läpi talven. Täällä jengi istuu ja syö edelleen ulkona! Päivällä sen ehkä ymmärrän, koska täällä on vielä ollut lähes parikymmentä astetta lämmintä, mutta iltaisin lämpötila laskee kyllä 11-14 asteeseen ja silti jengi istuu ulkona terassilla läpi yön! Elävöittäähän ulkona istuminen kivasti katukuvaa, mutta mä en ainakaan tarkene enää! Ja niin kauan kun porukka istuu terassilla, niin ravintolat pitävät ravintolan ovia auki, jolloin sisälläkin on kylmä. En tajua! Suomessa sentään istutaan sisällä lämpimässä.

Ovet aukeaa väärään suuntaan. Eikö olisi paljon helpompi ahtautua pieneen vessaan, jos vessan ovi aukeaisi ulospäin? Täällä jostain syystä kaikki ovat aukeavat sisäänpäin. Tosi epäkäytännöllistä. En oo vieläkään oppinut.

Outoja asioita Berliinissä
Yksi Berliinin kahvila..

Nää viimeiset kohdat ei oikeastaan edes jaksa ihmetyttää enää, mutta silti aina välillä ärsyttää.

Maksupolitiikka. Berliinissä missään ei voi maksaa kortilla. Aina pitää olla käteistä mukana.

Asioita ei voi hoitaa netissä. Muuttoilmoitus pitää mennä paikan päälle tekemään maistraattiin. Sen jälkeen uusi osoite pitää ilmoittaa erikseen kaikkiin mahdollisiin paikkoihin. Mitään ei voi hoitaa online. Lääkäreissäkin lääkäri kirjoittaa paperiseen potilaskorttiin, mikä on vialla. Eletäänkö täällä vielä kivikaudella?

Netti ei toimi missään. Täällä on todella huonot nettiyhteydet kaikkialla. Wifiä ei ole juuri missään ja jos jossain on, se ei todennäköisesti toimi. 

Mutta kyllä Berliinin hyvät puolet silti vielä vie voiton, vaikka monia asioita ei voikkaan ymmärtää :) Esimerkiksi nyt sunnuntaiksi on luvattu + 22 astetta lämmintä ja hyvän aamiaisen saa kahvilassa kolmella eurolla, ehkä ei pitäisi valittaa. 

Onko teillä jotain lisättävää mun listaan? :)

Outoja asioita Berliinissä
Sunnuntain ulkoilmakirppis

1 kommentti:

  1. Tuota ovihommaa en koskaan ymmärtänyt.. miksi vessojen ovet aukeaa sisäänpäin niin että sisälle joutuu ujuttautumaan seinien viereltä ja puoliksi seisomaan pöntön päällä että oven saa kiinni? :-)

    VastaaPoista

Jätä kommentti