http://ad.zanox.com/ppc/?31811413C36070243T

lauantai 2. tammikuuta 2016

TERVEELLINEN TAMMIKUU -HAASTE: Puhdistava ja aineenvaihduntaa boostaava ruokavalio

Onko joulun ja uuden vuoden jäljiltä turvonnut olo? Tällä puhdistavalla ja aineenvaihduntaa vilkastuttavalla ruokavaliolla saat olon kevyeksi ja suoliston toimimaan! Ainakin itselläni tuli joulukuun aikana viiniglögiä (eli glühweinia) nautittua lasi jos toinenkin, ja joulutorttujen kanssa meinas kontrolli vallan karata käsistä. Mutta nyt kotona omien rutiinien parissa on loistava ajankohta ottaa pikku puhdistuskuuri elimistölle.

Vaikka aloittaisitkin uuden ruokavalion vasta maanantaina, niin nyt voit jo orientoitua ja valmistautua henkisesti haasteeseen :)

Terveellinen Tammikuu -ruokavalioTerveellinen Tammikuu -ruokavalio

Tämän Terveellinen Tammikuu -haasteen tarkoitus on puhdistaa kroppaa, poistaa turvotusta ja samalla pistää aineenvaihdunta käyntiin. Tämä tapahtuu raviten kroppaa puhtaalla ruoalla ja tärkeillä ravinteilla. Mikään tiukka kuihduttamisdieetti ei siis ole kyseessä - päin vastoin. Ruoasta pitää voida nauttia eikä kenenkään kuulu nähdä nälkää! Kun kroppa saa sitä mitä se tarvitsee - eli vitamiineja ja ravinteita - se voi hyvin :)  Samalla ylimääräiset kilot karsiutuu ja kroppa kiinteytyy ihan itsestään. 

Suosittelisin vetämään ainakin 1-2 viikkoa puhtaasti kasvispainotteisella ruoalla, välttäen punaista lihaa, maitotuotteita, sokeria, kahvia ja vehnäjauhoja. En suosittele kuitenkaan kokonaan kieltämään itseltään mitään, koska se usein johtaa vaan kielletyn aineen himoamiseen ja hankaloittaa elämää. Sen sijaan kannattaa keskittyä siihen, mitä SAA ja KANNATTAA syödä, ja yrittää pitää muut mahdollisimman minimissään. 
Terveellinen Tammikuu -ruokavalio


Terveellinen Tammikuu -ruokavalio

Alla oleva ruokavalio on vain pohja, jonka raameissa voi aika paljonkin itse varioida ja vaihdella aterioita. Voit hyvin myös vaihdella aterioiden järjestystä. Tammikuun aikana tulen myös jakamaan reseptejä, jotka sopivat teemaan - tulette huomaamaan, ettei “detox-ruokavalio” todellakaan tarkoita tylsää ruokavaliota :D

Puhdistava ja aineenvaihduntaa boostaava ruokavalio, olkaa hyvä:


1. Aamiainen: Iso smoothie + keitetty kananmuna. Valitse smoothieen paljon vihreää, esim. pinaattia, lehtikaalia, tummaa salaattia, kurkkua, selleriä, avokadoa. Lisää joukkoon myös jotain hedelmää ja marjoja - erityisesti ananas ja sitruuna poistavat nestettä. Myös siemenet, pähkinät, viherjauhe ja MCT-öljy ovat hyvä lisä. Esimerkiksi näistä aineista syntyy super hyvä detox-smoothie: 1/2 avokado, 1/2 banaani, 1/2 omena, 1 varsisellerin varsi, pätkä tuoretta inkivääriä, salaatinlehtiä tai baby pinaattia, 1 rkl seasaminsiemeniä, 1 annos viherjauhetta ja vettä. Muita ideoita smoothien tekoon mm. täällätäällä ja täällä :) 

Jos et halua syödä kananmunaa, niin lisää smoothieen pähkinöitä tai proteiinijauhetta proteiinin lähteeksi. Voit myös vaihdella niin, että vaikka joka toinen päivä syöt kananmunan ja joka toinen päivä lisäät smoothieen proteiinijauhetta tai pähkinöitä. 

2. Lounas: Iso salaatti tai iso annos kasviksia, lisänä joko papuja, linssejä, tofua tai lohta. Voit lisätä salaattiin myös kanaa, mutta pidä kasvikset pääosassa!  Lisää ruoan joukkoon yksi ruokalusikallinen oliivi- tai rypsiöljyä ja ripottele päälle reilusti siemeniä!

3. Välipala: Esimerkiksi pala raakakakkua, chia-vanukasta, banaani-avokado-mussea siementen kera, itse tehty smoothie, tuorepuuroa tai hedelmä ja pähkinöitä.

Kun opettelet tekemään terveellisiä mutta herkullisia välipaloja, niin huomaat, ettet enää kaipaakaan sokeria iltapäiväkahvin seuraksi. Etkä oikeastaan kahviakaan :) Välipalan voi syödä myös ennen lounasta, jos aamiaisen ja lounaan väli venyy yli neljän tunnin.

4. Päivällinen: Koosta päivällinen niin, että puolet lautasesta on vihanneksia ja salaattia, yksi neljäsosa joko kvinoaa, bataattia, ohraa, tattaria, tummaa riisiä tms hyvää hiilarin lähdettä, ja yksi neljäsosa proteiinia, esim. lohta, kanaa, tofua, papuja, linssejä tai kikherneitä. Lisää ruoan joukkoon yksi ruokalusikallinen oliivi- tai rypsiöljyä ja ripottele päälle reilusti siemeniä!

Huom! Pavuissa, kikherneissä ja linsseissä on sekä hyviä hiilareita että proteiinia, eli jos teet ruoan niistä, et tarvitse erikseen muuta hiilarin/proteiinin lähdettä.

5. Iltapala (jos tarpeen): Lämmin kaurapuuro kananmunalla / kasvismunakas siementen kera / banaanipannukakut ja marjoja. Kuppi rauhoittavaa yrttiteetä.

Yritä välttää punaista lihaa, sokeria, prosessoituja tuotteita, alkoholia ja kahvia. Jos et voi olla ilman kahvia, niin nauti kahvikuppi aamulla. Älä juo kahvia enää klo 14 jälkeen, koska sen jälkeen nautittu kofeiini voi häiritä nukahtamista.

Juo päivän aikana vähintään 2 litraa vettä ja vihreää teetä/yrttiteetä niin paljon kuin jaksat. Vaihtele vihanneksia ja kasviksia päivittäin, jotta saat monipuolisesti eri vitamiineja. Vaihtele myös välipalaa, älä siis syö raakakakkua ihan joka päivä :) Maitotuotteita on myös hyvä vähentää, mutta niitä ei tarvi kokonaan sulkea pois, jos koet, että ne sopivat sinulle hyvin. Voit tehostaa kuuria juomalla detox-teetä ja puristamalla sitruunamehua veden sekaan.

Tällaisella ruokavaliolla mä aion vetää nyt tammikuun loppupuolelle saakka, jolloin kone nousee kohti Dominikaanista Tasavaltaa!
Lähdettekö mukaan ja onko kysymyksiä tai kommentteja?? 

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä, mukana ollaan!

    VastaaPoista
  2. yritän parhaani mukaan noudattaa tuollaista terveellistä ruokavaliota , eli mukana ollaan. Onneksi autoitte jouluna suklaiden yms.tuhoamisessa eli ne eivät ole houkuttelemassa tällaista heikkoluonteista ihmistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä hyvä, tsemppiä! Herkuttelut voi hyvin korvata raakakakulla yms terveellisimmillä vaihtoehdoilla :)

      Poista

Jätä kommentti