http://ad.zanox.com/ppc/?31811413C36070243T

keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Polvivammaisen urheilu. Mitä jos en voikkaan enää koskaan juosta?

Mulla on ollut polven kanssa ongelmia jo elokuusta lähtien. Pahimillaan mun polvi oli niin kipeä, että kotimatkalla oli pakko ottaa meidän lähimmältä u-bahn -pysäkiltä taksi kotiin (matkaa ehkä 200 metriä), koska en vaan kyennyt kävelemään enää.Särky on aina helpottanut, kun en ole rasittanut polvea - eli toisin sanoen liikkunut mihinkään - mutta kipu on tullut takaisin heti, kun on mennyt jumppaan/lenkille tai vain pidemmälle kävelylle. Pari viikkoa sitten vihdoinkin sain raahattua itseni ortopedille - ja mun polvessa oli kuin olikin joku revähdys. Lääkäri puhui niin epäselvää saksaa, etten ymmärtänyt sanaakaan sen muminasta, joten en edelleenkään tiedä tarkalleen, mikä on vikana. Mutta röntgenkuvassa näkyi joku viiru, jota siellä ei kuuluisi olla, eli ilmeisesti joku revähdys tai vastaava siellä polvessa on.

Nyt mä saan hoitona elektroterapiaa polveen kaksi kertaa viikossa ja juoksu/muu polvea rasittava liikunta on kielletty. Vitsi miten tekisi mieli mennä ulos juoksemaan raikkaaseen syysilmaan! Eniten ahdistaa, kun en tiedä, että voinko enää ikinä juosta tai tanssia. Tai onko Body Combat ja muut vauhdikkaat jumpat myös loppuelämäksi kieltolistalla? Toivottavasti ei. 


Onneksi polvivamma ei estä liikkumista ihan kokonaan. Tai no - kai se olis polven kannalta paras vaan maata sohvalla, mutta koska sellaiseen en kynene, niin oon löytänyt ihan uuden satsin liikuntalajeja, mitkä ei rasita polvea. Tällaisia juttuja mä oon viime aikoina harrastanut:
 • Vesijumppa - on oikeesti tehokasta, ei mitään mummojen touhua!
 • Flexibar - näyttää helpolta ja kevyeltä, mutta on itse asiassa todella vaikeeta! Hyvää treeniä käsille ja keskivartalolle
 • Uinti
 • Pilates & jooga
 • Salitreeni -> keskittyminen keski- ja ylävartaloon
 • CXWORX - 30 min tehotreeni keskivartalolle
 • Pyöräily/spinning
Katotaan onko mulla tällä menolla kohta megaisot hartiat ja timmi keskivartalo :) Oon aina ennen keskittynyt treenissä jalkoihin, joten ehkä ihan hyväkin ottaa nyt keskivartalo ja yläkroppa suurennuslasin alle.  

Onko teillä ollu ongelmia polvien kanssa ja miten niistä ootte toipuneet?? Kaikki vinkit polven kunnostamiseksi otetaan vastaan!

6 kommenttia:

 1. Ei kannata leikkiä vamman kanssa, vaan antaa polven kunnolla toipua. Jos siinä on joku rasitusvamma/venähdys, urheilu voi tehdä vain entistä huonompaa.. Uinti ja vesijumppa on varmasti hyviä vaihtoehtoja toipilasaikana. Ja sitten Suomessa lääkäriin! :-)

  VastaaPoista
 2. Kinesioteippaus korjas mun polven noin viikossa vaikka en voinut sitä maasto-oloissa yhtään lepuuttaakkaan.Siinä nyt oli vain joku jänteen tulehdus tms, mutta teippaus auttaa kyllä aktivoimalla vamman ympäristöä ja tukevia lihaksia. -Lasse

  VastaaPoista
 3. Moikka!
  Mulla lähdettiin leikkaamaan oikea polvi yliliikkuvuuden takia, polvi siis lähti jatkuvasti paikaltaan. ennen leikkausta kokeilin puolen vuoden fysioterapia jaksoa, joka ei auttanut joten päädyimme leikkaushoitoon.
  7viikkoa patellan kiristysleikkauksen jälkeen kaaduin kohtalokkain seurauksin. edellisellä kerralla laitettu ruuvi halkaisi lumpioni keskeltä kahtia ja repäisi jänteen poikki. leikkauksen jälkeehän oli vaikka minkalaisia oireita ja jouduin ravaamaan kokoajan sairaalassa.
  nyt leikkauksesta 3kk, juuri kävin kuvauksissa ja kaikki ei ole vieläkään hyvin. polvilumpion alapuolelta puuttuu suurehko palainen luuta, josta lääkärit eivät ole sanoneet mitään. Se katsotaan muutaman viikon päästä tähystyksessä. Jos halkio on kovinkin suuri, joudutaan lumpioni murtamaan uudelleen. Tällä hetkellä polvessani on ruuvi ja 2rautapiikkiä lumpiossa, ja rautalankaa ympäri polven.
  Muutama kirurgi onkin minulle sanonut että ennuste on aikalailla sitä luokkaa että en koskaan pystyisi enää juoksemaan. eikä ikääkään ole vasta kuin 14...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, kuulostaapa ikävältä! Toivottavasti saisit polven kuntoon! Polviongelmat on kyllä hankalia.. Mun polviongelman syy (ilmeisesti) löytyikin loppujen lopuksi alaselästä: selän jumi jotenkin kipeyttää polven...

   Poista

Jätä kommentti