http://ad.zanox.com/ppc/?31811413C36070243T

maanantai 7. joulukuuta 2015

Mun iltarutiinit - Vinkkejä parempaan uneen

Iltarutiinien tarkoitus on rauhoittaa mieli ja antaa kropalle signaali siitä, että kohta nukutaan. Uni on ihan älyttömän tärkeää, unen aikana kroppa palautuu ja aivot saa tarvitsemansa levon. Jo pienikin univaje voi näkyä suorituskyvyn laskussa, ärtyneisyytenä, keskittymisvaikeuksina ja stressinä elimistölle.


Vinkit parempaan uneen

Vinkit parempaan uneen

Mulla on ollut nyt kaksi viikkoa menossa kännykässä unikurssi (sovellus nimeltä Coach by Signa - suosittelen!). Vaikka nukunkin yleensä hyvin, niin nukahtaminen on ollut mulle lapsesta saakka vaikeeta. Mulla kestää siis tosi kauan nukahtaa, ja oon myös herkkä valolle ja kaikille äänille. Ja aina välillä on öitä kun tuntuu etten nuku yhtään, kuten viime yö. Nousin keskellä yötä tyhjentämään astianpesukonetta, kun en vaan pystynyt nukkumaan.

Unikurssin myötä oon ottanut käyttöön uudenlaiset iltarutiinit, ja rauhoittuminen nukkumaan alkaakin jo siinä klo 21 maissa. Viimeistään yhdeksältä laitan läppärin kiinni ja kännykän pois. Telkkaria meillä ei olekaan, mutta jos on, niin telkkukin kannattaa sulkea hyvissä ajoin. Samalla laitan valot himmeämmälle. Syön illallisen yleensä aika myöhään, noin 19.30-20 maissa, joten en syö sen jälkeen erikseen mitään iltapalaa. Jos olen syönyt illallisen jo aikaisemmin, niin napostelen illalla vielä pähkinöitä ja soija-jugurttia tai riisikakkuja tms. Kalsium-pitoiset ruoat ja hyvät hiilarit auttavat nukahtamaan!

Illalla juon aina kupin rauhoittavaa iltateetä, johon sekoitan sekaan rauhoittavaa valeriaana-uutetta ja joskus myös reishiä. Mulla on käytössä Foodin valeriaanauutejauhe.

Viimeistään puoli kymmeneltä käyn iltapesulla. Hammaspesun lisäksi pesen kasvot puhdistusaineella ja kasvovedellä ja levitän kasvoille ensin kosteuttavan seerumin, ja siihen päälle vielä silmänympärysvoiteen ja yövoiteen. Tää toimii mulle yhtenä iltarituaalina, joka on samalla merkki kropalle ja mielelle siitä, että kohta nukutaan. Siinä missä aamurituaaleilla saa itsensä aamulla hereille, iltarituaaleilla saa rauhoitettua mielen ja valmisteltua kropan nukkumaan.


Vinkit parempaan uneen

Vinkit parempaan uneen

Iltapalaa: soijajugurtin seassa hamppuproteiinia ja marjajauhetta, päällä marjoja ja siemeniä

Yritän olla sängyssä jo ennen kymmentä. Selailen hetken lehtiä (huom! oikeita lehtiä, kännykkää ei kannata enää sängyssä selailla) ja teen yhden unikurssin rentoutumisharjoituksista.

Hyvän unen kannalta olis hyvä pitää rytmi samanlaisena päivästä toiseen, näin nukahtaminen ja myös herääminen on helpompaa. Ihan aina en onnistu olemaan sängyssä jo kymmeneltä, ja varsinkin viikonloppuisin tulee mentyä sänkyyn myöhemmin, mutta ainakin pyrin tähän aikaisempaan unirytmiin.

Unikurssin tarkoituksena on, että kurssin loputtua aamuisin heräisi jo ennen herätyskellon soimista - silloin tietää, että on nukkunut tarpeeksi. Vielä tota ei ihan kovin usein tapahdu, mutta katsotaan miten käy kun kurssi etenee! :)

Onko teillä jotain hyviä keinoja nukahtamisen helpottamiseksi?


Vinkit parempaan uneen

4 kommenttia:

 1. Hassua, vauvoillekin on tärkeää tietyt unirutiinit, joiden avulla lapsi tietää uniajan lähestyvän ja osaa alkaa rauhoittumaan. Ilmeisesti rutiinit toimii siis aikuisillakin. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, rutiinit on tärkeitä sekä vauvoilla että aikuisilla :)

   Poista
 2. Heippa, mulla hävis useamman vuoden kestäneet uniongelmat lähes täysin kun aloin syödä 1000 mikrogramman tabletin B-12 vitamiinia (metyylikobalamiinia). Löytyy esim. Solgarilta. Ja hassuin juttu oli, että alkoi vaikuttaa saman tien. Mulla oli varmaan vaan huikea b-12 vaje ja/tai imeytymisongelma. Nyt väsyttää niin, ettei tarvitse päättää menevänsä illalla puoli 10 sänkyyn. Entiselle iltavirkulle tää on aika outoa, mutta ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei! Juu b12 on kyllä tärkeä vitamiini, pitääkin testata nostaa annosta :)

   Poista

Jätä kommentti