http://ad.zanox.com/ppc/?31811413C36070243T

lauantai 16. toukokuuta 2015

TERVE JA TOIMIVA KEHO - HORMONITOIMINTA KUNTOON

Kumpi on tärkeämpi, tiukka ja timmi vartalo vai terve keho ja toimiva hormonitoiminta? Tietty olis kiva jos voisi saada molemmat, mutta mun kohdalla ainakin tuo jälkimmäinen on nyt se, mihin satsaan.



Mulla todettiin pari vuotta sitten kilpirauhasen vajaatoiminta ja sen lisäksi mun naishormonitkin "nukkuu". Kuusi kuukautta sitten päätin lopettaa e-pillereiden syömisen yli 14 vuoden jälkeen, ja sen jälkeen kuukautisia ei olekaan kuulunut. Lääkärin mukaan asiasta ei kannata vielä huolestua, koska on ihan normaalia, että hormonitoiminnan palautumiseen menee noin monen pillerivuoden jälkeen jonkun aikaa, mutta totta kai silti haluan edesauttaa hormoneideni toimintaa jos vain suinkin voin.

Hormonit on kaikki kytköksissä toisiinsa, ja voi hyvinkin olla, että yhden hormonin epätasapaino vaikuttaa myös toiseen. Omilla elämäntavoilla, kuten ruokavaliolla ja stressillä, on myös suuri vaikutus hormonitoimintaan. Siksi tilasinkin itselleni Aino Mäkelän ravintoanalyysin - halusin saada asiantuntijan kommentit siihen, miten voisin muuttaa ruokavaliotani vielä paremmin hormonitoimintaani tukevaan suuntaan. 



Sain Ainolta kehuja ruokavalioni kokonaisuudesta: syön jo nyt todella terveellisesti ja monipuolisesti. Mutta vinkkinä hormonitoiminnan tukemiseksi sain käskyn lisätä hyviä hiilareiden lähteitä ruokavaliooni entistä enemmän - ja vaihtaa ruokarytmiä niin, että energiaa tulee tasaisesti pitkin päivää. Olen ehkä turhaankin vähentänyt hiilareita ja keventänyt ruokavaliotani kesän bikinikunto silmissä kiiluen, mutta hormoitoiminnan kannalta tällainen ruokavalio ei ookkaan ihan optimaalisin. 

Hormonitoiminta, varsinkin kilpirauhashormoni, tarvitsee toimiakseen ravitsevaa ruokaa ja tarpeeksi kaloreita. Dieetit ja liian niukkaenerginen/vähähiilihydraattinen ruokavalio voi häiritä herkkää kilpirauhashormonia. Nyt siis lisäänkin ruokavaliooni rohkeasti HYVIÄ hiilareita, kuten kaurapuuroa, tuorepuuroa, hedelmiä, banaania, bataattia, kvinoaa näin esimerkiksi. (Huom! Nopeat hiilarit ja varsinkin sokeri puolestaan taas aiheuttaa insuliinipiikin, mikä taas häiritsee varsinkin naishormoneiden toimintaa.. eli hiilarit kannattaa tankata hyvistä lähteistä!)

Ruokavaliot on aina yksilöllisiä,  ja tärkeintä onkin löytää se nimen omaan itselle ja omalle kropalle sopivin ruokavalio. Tässä  Ainolta saamani vinkit, miten juuri minä voisin parantaa ruokavaliotani ja tukea hormonitoimintaani:
  • Runsaampi aamiainen - aamuihin enemmän hiilareita ja muutenkin syö enemmän aamulla/päivällä ja vähennä iltaa kohden
  • Hyvät rasvat - joka päivä vähintään 1/2 avokado, 1-2 rkl siemeniä ja 1 rkl oliiviöljyä. Lisäksi kalaa ja kohtuudella pähkinöitä
  • Tasainen ruokarytmi - vähintään neljän tunnin välein jotain!
  • Ylipäätään paljon ravinteikasta ruokaa - hiilareita unohtamatta :)
  • Tukevan päivällisen syöminen jo aikaisemmin, ja kotona iltapalaksi vaan jotain kevyttä ja proteiinipitoista
Yksi iso parannusehdotus Ainolta koski myös päivän toisen runsaamman aterian (päivällisen) syömisen jo aikaisemmin, eli mun kohdalla työpaikalla ennen kotiin/treeneihin lähtemistä. Tää kohta vaatii multa vähän opettelua, koska oon tottunut syömään illallisen vasta kotiin päästyäni yleensä aika myöhään. Mutta muutaman kerran oon jo kantanut päivällissalaatin mukana töihin!

Hormonitoiminta on sellanen asia, mitä ei ehkä kovin usein tule mietittyä, mutta joka kuitenkin vaikuttaa ihan kaikkeen (aina rasvan varastoitumisesta "jenkkakahvoiksi" lähtien). Voinkin siis suositella kaikille luettavaksi myös Kaisa Jaakkolan "hormonidieetti" -kirjaa, jota itse luen nyt jo toiseen otteeseen! Ja tietty Aino Mäkelän ravintoanalyysiä, mikäli kaipaat yksilöllisempää opastusta ruokavalion suhteen ylipäätään :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti