http://ad.zanox.com/ppc/?31811413C36070243T

torstai 21. huhtikuuta 2016

IHMISKOE: Vähähiilihydraattinen rasvanpolttodieetti!

Oon tehnyt viime aikoina jotain tavoilleni ja periaatteilleni tavatonta: olen nimittäin ollut dieetillä! Tai en varsinaisesti dieetillä, vaan noudattanut vähän tiukempaa ruokavaliota. En edelleenkään suosittele enkä kannata mitään yksittäisiä ruokaryhmiä sulkevia ihmedietteejä, vaan kannatan täysipainoista monipuolista ruokavaliota, jossa kaikkea voi syödä kohtuudella. Mutta koska mulla oli viikonloppuna yksi juttu jossa halusin olla vähän paremmassa kunnossa kuin missä olin, ja koska mulla oli vain kaksi viikkoa aikaa, niin päätin antaa tälle rasvanpolttodieetille mahdollisuuden.

Vähähiilihydraattinen rasvanpolttodieetti
Aamiainen: mustia papuja, pinaattia ja kananmunaa

Kyseessä on siis The-4-Hour-Body -kirjassa (Timothy Ferriss) esitelty rasvanpolttodieetti, jonka luvataan pudottavan painoa ja polttavan rasvaa jo ensimmäisestä viikosta lähtien. Tässä dieetissä suljetaan pois lähes kaikki hiilarit - linssejä ja papuja lukuun ottamatta - ja syödään päivässä neljä ateriaa, jotka pohjautuvat proteiiniin, linsseihin/papuihin ja kasviksiin. Homma toimii näin:

NÄMÄ ON KIELLETTY:
-Kaikki valkoinen hiilari, kuten sokeri, peruna, riisi, pasta, leivät, kaura, täysjyvätuotteet ym. Siis myös terveelliset täysjyväversiot ja viljat ovat kieltolistalla. Huom! Nämä ovat sallittuja 30 min kuluessa treenin jälkeen!
-Hedelmät ja marjat. Myöskään hedelmiä ei saa syödä, koska ne nostavat veren insuliinitasoa. Tässä dieetissä kaikki insuliinia nostattava on kielletty.
-Maitotuotteet ja soija. Ainoastaan raejuusto on sallittua, koska se ei "sekoita systeemejä" samanlailla kuin maito

NÄITÄ SAA SYÖDÄ NIIN PALJON KUN JAKSAA
-Proteiinin lähteet: kananmunat, kana, kalkkuna, liha, kala
-Linssit, pavut ja herneet
-Kaikki kasvikset ja vihannekset, erityisesti kannattaa suosia näitä: pinaatti, kukkakaali, lehtikaali, parsakaali, salaatit

NÄITÄ KOHTUUDELLA:
-Avokado, raejuusto, pähkinät, siemenet, kikherneet

Lisäksi ruoanlaitossa saa ja onkin suositeltavaa käyttää oliiviöljyä, puhdasta voita ja mausteita.

Vähähiilihydraattinen rasvanpolttodieetti
 Aamupala / välipala: Smoothiekulho, jossa proteiinijauhetta, avokadoa, pinaattia ja selleriä

Näiden periaatteiden mukaan syödään kuutena päivänä viikossa, ja kerran viikossa on herkkupäivä/tankkauspäivä, jolloin saa syödä ihan mitä vaan ja kuinka paljon vaan! Tankkauspäivänä kuuluukin syödä paljon hiilareita, jotta keho ei mene säästötilaan eikä aineenvaihdunta hidastu - kaloreiden tankkaaminen yhtenä päivänä viikossa yli oman tarpeen antaa potkua aineenvaihdunnalle. Yhtenä päivänä viikossa on siis ihan sallittua vedellä vaikka kilo karkkia jos siltä tuntuu. Mun herkkupäivinä mä söin mm. sushia, pizzaa, puuroa ja tietty paljon hedelmiä.

Näiden raamien sisällä voi siis kehitellä aterioita miten haluaa. Mulla ateriat on näyttäneet esimerkiksi tältä:

AAMIAINEN klo 8:  2-3 munasta tehty pinaatti-kasvismunakas + vähän avokadoa TAI keitetty kananmuna + papuja + kasviksia TAI smoothie, jossa 30 g heraproteiinia, lehtikaalia, kurkkua, viherjauhetta ja vähän kookosmannaa/ tai MCT-öljyä

LOUNAS klo 12-13: Iso salaatti kanalla tai lohella ja kananmunalla + linssejä TAI hernekeitto + linssejä + lisukesalaatti TAI keitettyjä kasviksia, kikherneitä ja kananmunaa

TOINEN LOUNAS klo 16: Linssikasvissalaatti TAI kananmuna, kylmäsavulohta ja kasviksia TAI linssikeittoa... tai joskus chia-proteiinivanukas

ILLALLINEN klo 20: Kanaa tai lohta, keitettyä parsakaalia ja salaattia TAI jauheliha-munakoiso-kidneypapuvuokaa tms

Oikeastaan mun ei ole tarvinnut tehdä mitään isoja muutoksia siihen, miten normaalisti syön. Ainoastaan hedelmät ja puuro on pitänyt jättää pois, ja tietty kvinoa/tattari ym viljat ovat olleet pannassa.

Vähähiilihydraattinen rasvanpolttodieetti
Illallinen: munakoiso-jauheliha-pinaattivuoka ja sauerkrautia

SUOSITTELENKO DIEETTIÄ MUILLE?
Kyllä ja ei. En missään nimessä suosittele näin rajoittavaa ruokavaliota kenellekään pysyväksi ratkaisuksi, koska todennäköisesti motivaatio lopahtaa jossain vaiheessa. Paljon urheilevien ei myöskään kannata rajoittaa hiilareita näin paljoa - mä huomasin jo heti ekalla viikolla neljäntenä päivänä kuinka urheilun tehot alkoi tippua enkä oikein palautunut treeneistä. Mutta jos haluaa päästä nopeasti kuntoon tai pudottaa pari kiloa ennen jotain tärkeää tapahtumaa, niin tää dieetti on kyllä helppo ja takuuvarma keino nopeisiiin tuloksiin!

RASVANPOLTTODIEETIN HYVÄT PUOLET:

  • Tässä dieetissä ei tarvi nähdä nälkää eikä laskea kaloreita. Päivässä syödään neljä runsasta ateriaa (aamiainen, lounas, toinen lounas ja illallinen), ja näillä aterioilla saa syödä niin paljon, että on oikeasti kylläinen. Proteiinia ja linssejä/tai papuja voi ja pitääkin käyttää reippaasti joka aterialla. Jos tuntuu, että energiat ei tällä dieetillä riitä, niin enemmän vaan linssejä ja proteiinia aterioille. Nälässä ei siis tarvi olla!
  • Tämä ei ole täysin hiilihydraatiton dieetti, koska pitkäkestoisia hiilareita ja samalla tärkeitä kuituja saa pavuista, linsseistä ja herneistä, joita tässä ruokavaliossa saa syödä niin paljon kuin haluaa.
  • Mulla ainakin vatsa on voinut todella hyvin tämän kokeilun aikana! Mulla ei ole minkäänlaista vatsan turvottelua tai ilmavaivoja, ja aamuisin vatsa toimii kuin unelma. Olen kyllä syönyt tämän kokeilun aikana kuitulisiä (chia, pellavansiemenrouhe, psyllium) ja lisäksi maitohappobakteereja.
  • Tuloksia tulee nopeasti, mikä on motivoivaa. Mulla lähti jo ensimmäisten neljän päivän aikana 1,2 kiloa ja tuntui, että vyötärön pelastusrengas oli jo kivasti sulanut pois ensimmäisen viikon aikana. Toisen viikon jälkeen paino oli pudonnut noin 2 kg.
  • Kerran viikossa saa herkutella niin paljon kun jaksaa ja vetää vaikka kunnon överit, jos siltä tuntuu!


En tykkää julkaista omia bikinikuvia netissä, mutta yleensä kuvat on ainoa tapa todistaa, toimiko joku dieetti vai ei. Unohdin ottaa kunnollisen ennen-kuvan, mutta lähtötilanne oli aika lailla tuo helmikuisella lomalla otettu rantakuva.

Vähähiilihydraattinen rasvanpolttodieetti
Ennen - ja Jälkeen

DIEETIN HUONOT PUOLET:

  • Dieetti on aika rajoittava, mikä todennäköisesti johtaa motivaatiopulaan jossain vaiheessa.
  • Ulkona syöminen voi olla hankalaa, vaikka toisaalta kyllä varmaan missä tahansa ravintolassa on listalla kana- tai lohisalaatti, tai lihaa ja kasviksia. Lisukeriisin tai perunan tilalle voi myös aina pyytää kasviksia!
  • Treeni ei kulje kovin hyvin, kun hiilareita rajoittaa näin paljon, ja varsinkin treenistä palautuminen on hidasta. Mulla on jalat tukossa vielä kolme päivää treenin jälkeen!
  • Hedelmiä ja marjoja ei saa syödä :( Tää on ollu mulle ehkä vaikein lenkki tässä ruokavaliossa, vaikka toisaalta en oo niitä kyllä aloittamisen jälkeen oikeastaan kaivannutkaan. Herkkupäivänä oonkin vedellyt kunnon hedelmäöverit!
  • Parit vikat päivät ennen herkkupäivää on aika vaikeita, ja mulla ainakin alkoi olla vähän heikko olo. Tankkauspäivän jälkeen taas kyllä energiat on katossa!


MEINAANKO JATKAA TÄTÄ RATAA?
En, ainakaan täysin. En halua olla näin rajoittavalla ruokavaliolla kauempaa. Haluan tuntea oloni energiseksi urheillessa, ja tällä dieetillä mulla on ollut kunnolla energiaa treeniin ainoastaan herkkupäivän jälkeisenä päivänä. Paljon urheilevien ei kannata noudattaa tällaista dieettiä.

Tässä ruokavaliossa eliminoidaan paljon juttuja, jotka ovat terveellisiä, ja siksikään en halua jatkaa kovin pitkään täysin tätä rataa. Tällä viikolla olenkin jo syönyt taas hedelmiä ja marjoja, niin ja puuroa :) Olen kyllä huomannut positiivisiakin juttuja olooni tällä ruokavaliolla, ja aion jatkossakin pitää aamiaisen proteiinipitoisena ja syödä hiilarit lähinnä urheilun ympärillä, missä niitä oikeesti tarvitaankin. Yksi herkkupäivä viikossa on myös mulle liian vähän - mielestäni on parempi herkutella kohtuudella pitkin viikkoa kuin vetää överit yhtenä päivässä viikossa :)

Onko kukaan teistä kokeillut tän tyylistä dieettiä ja mitä ootte mieltä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti