http://ad.zanox.com/ppc/?31811413C36070243T

perjantai 13. toukokuuta 2016

Valitse viisaammin! Parempia valintoja ruokavalion suhteen

En yhtään ihmettele, että ihmiset on nykyään vähän hämmentyneitä siitä mitä on hyvä syödä ja mitä ei, kun ensin sanotaan yhtä ja sitten toista, ja yhden tutkimuksen mukaan asia on näin ja toisen tutkimuksen mukaan asia onkin toisinpäin. Suosittelenkin suhtautumaan kaikkeen "tietoon" kriittisesti ja pitämään oman maalaisjärjen mukana. Kohtuus kaikessa ja kaikkea kohtuudella on myös hyvä sääntö!

Tee parempia valintoja
Tee parempia valintoja

Mä kokosin tähän muutaman esimerkin asioista, joita mä itse suosin. Mun mielipiteet ovat muodostuneet mun ravitsemusopintojen myötä ja tutkimalla ja lukemalla itse aiheesta paljon. Mutta asioista ollaan aina montaa mieltä, ja nämä on mun henkilökohtaisia valintoja. Jokainen viime kädessä päättä tietenkin aina itse!

Yksi hyvä sääntö, mikä mielestäni kaikkien kannattaisi pitää mielessä valintoja tehdessään on, että mitä luonnollisempi tuote, sen parempi. Oikea ruoka on aina parempi kuin joku keinotekoisesti kasaan väsätty eines. Pitkälle prosessoiduissa tuotteissa on yleensä aina ne parhaat ravintoaineet tuhoutuneet ja tilalle laitettu jotain keinotekoista. Voiko tällainen tehtaalla tehty lisäainekasa oikeesti olla parempi kuin luonnon omat antimet? Enpä usko.

Mun paremmat valinnat:


  • Voi vai margariini: Mä käytän hyvin harvoin kumpaakaan, mutta jos käytän, niin valitsen mieluummin luomuvoin. Margariini on todella prosessoitu tuote ja sisältää paljon omega 6-rasvahappoja, joita muutenkin saamme ruokavaliosta liikaa. Uusimmman tutkimuksen mukaan kovat rasvat ei edes ole niin haitallisia mitä tähän saakka on uskoteltu. Enkä nyt suosittele lutraamaan kilokaupalla voita, vaan kohtuuden nimissä :)
  • Pannulle öljyä vai voita: Kookosöljy tai voi. Kasvirasvoista en muutenkaan käytä enää juuri muuta kuin oliiviöljyä, mutta se ei kestä kuumentamista muuta kuin miedoissa lämpötiloissa. Kookosöljy on ihan loistava paistorasva, ja antaa kaiken lisäksi ruoalle kivaa makua! Jos ei halua ruokaan kookoksen sivumakua, niin tilkka voita on ihan ok.
  • Oliivi- vai rypsiöljy. Ehdottomasti oliiviöljy! Vaikka rypsiöljy sisältääkin pariaatteessa hyviä rasvahappoja, niin tulee siitä omega 6:sta, ja nykyään lähes kaikilla on omega 6-omega 3 -suhde vääristynyt. Lisää aiheesta voi lukea esimerkiksi tästä blogikirjoituksesta.
  • Kananmunat - kyllä vai ei? Kyllä! Kananmunat on erittäin terveellistä ravintoa, ja varsinkin keltuainen on täynnä vitamiineja ja hyvää kolesterolia, joka on hormonitoiminnallekin tärkeää. Kananmunan kolesteroli ei vaikuta mitenkään veren kolesteroliarvoihin, sitä ei siis tarvi pelätä.
  • Rasvaton maito vai rasvainen? Luomu normirasvainen maito. Mun mielestä on aika jännää, että rasvattoman maidon juontia ei suositella missään muussa maassa kuin Suomessa. Rasvattomasta maidosta on poistunut kaikki maidon hyvät ominaisuudet. Varsinkin lapsille rasvattomasta maidosta ei ole mitään iloa! Täällä Saksassahan ei edes myydä rasvatonta maitoa! Itse en oikeastaan käytä maitoa enää juuri lainkaan, vaan olen siirtynyt aika puhtaasti kasvimaitoihin, mutta jos käytän maitoa niin normaalirasvaista, kiitos.
  • Sokeri vai keinotekoinen makeutus? Mä pyrin käyttämään makeutuksessa luonnon tuotteita: hunajaa, erilaisia siirappeja (agave siirappi, kookoksenkukkanektari jne), steviaa tai ksylitolisokeria. Vältän parhaani mukaan valkoista sokeria ja keinotekoisia makeutusiaineita, kuten aspartaamia.
  • Rasvaton makujugurtti vai rasvainen luonnon jugurtti: Makeutettuihin jugurtteihin en ole koskenut enää vuosiin, vaan jos syön jugurttia, niin sen pitää olla kreikkalaista luonnonjugurttia, makeuttamatonta. Joskus ostan sellaista, missä rasvaprosentti on 3%, joskus 10 %. 
Tee parempia valintoja
Tee parempia valintoja

Musta on myös hassua, että Suomessa melkein jokainen ruokaan kohdistuva kirjoitus/lehtijuttu painottaa laihduttamista, ikään kuin kaikkien pitäisi syödä mahdollisimman vähäkalorista ruokaa. Eikö ruoan ensisijainen tehtävä ole ravita kehoa, antaa meille kaikki tarvittavat ravinteet ja energiaa, jotta jaksamme puuhastella, tehdä töitä, liikkua ja pysyä terveenä? Jos jatkuvasti syö vaan mahdollisimman kevyttä ja vähäkalorista ruokaa, ei ihmekkään että väsyy, jolloin taas "sortuu" niihin eineksiinkin helpommin. 

Täällä mä oon vielä kipeänä, ihmeen sinnikäs virus onkin kyseessä. Nenä vaan jaksaa olla tukossa ja vuotaa. Huomenna pitäisi olla vetämässä MiniBoostcamppia puistossa - katsotaan, miten menee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti