http://ad.zanox.com/ppc/?31811413C36070243T

maanantai 12. joulukuuta 2016

Edistä rasvanpolttoa ja hillitse stressiä adaptogeeneillä!

Tiedätkö sen tunteen, kun tuntuu, että kaikkea on yksinkertaisesti aivan liikaa, kun tekemistä on niin paljon ettei oikein edes tiedä mistä aloittaa? Mulla on ollut viime aikoina vähän sellaiset fiilikset. Tehtävää on oikeasti enemmän kuin mitä ehtii tehdä ja aikaa aivan liian vähän. Tällaisessa elämäntilanteessa mulla on kaksi neuvoa 1) keskity oleelliseen ja siirrä vähemmän oleelliset suosiolla myöhemmälle ja 2) auta kroppaasi kestämään paineita adaptogeeneillä!


Adaptogeenit

Oot varmaan kuullut puhuttavan macan voimaa antavista vaikutuksista ja reishin auttavan nukkumaan sikeämmin. Sitten on myös ruusunjuuri ja ashwagandha ja tulsi ja ties mitä. Mitä nämä ihmeyrtit oikein on, miten ne toimii ja mitä tekemistä näillä on rasvanpolton kanssa?

Adaptogeenit on kasveja, jotka yksinkertaisesti sanottuna auttaa kehoa kestämään stressiä. Nykyinen elämänrytmi on suurimmalla osalla niin stressaavaa, että adaptogeenien pitäisi mielestäni olla osa kaikkien päivittäistä ruokavaliota. Stressi aktivoi aina sympaattista hermostoa, jolloin ruoansulatus, immuunipuolustus ja rasvanpoltto lamautetaan. Tässä katabolisessa tilassa elimistö hajoittaa omia kudoksiaan rasvaksi - eli paljon stressaavan on turha haaveilla rasvanpoltosta.

Parasympaattisen hermoston aktivoituessa keho puolestaan siirtyy anaboliseen eli palauttavaan tilaan. Tässä tilassa ihminen rentoutuu ja kokee hyvänolontunteita. Anabolisessa tilassa immuunipuolustus ja ruoansulatus toimii normaalisti ja rasvan palaminen on tehokkainta.

Adaptogeeneillä on hermostoa tasapainottava kaksisuuntainen vaikutus sekä immuunipuolustusta normalisoiva ja tulehduksia ehkäisevä vaikutus. Adaptogeenejä käyttämällä voit siis auttaa kehoasi pois katabolisesta eli hajottavasta tilasta ja edesauttaa rentoutumista. Yksinkertaistaen adaptogeenit siis lievittävät stressiä ja parantavat unen laatua. 


Adaptogeenit


Adaptogeenien viidakosta kannattaa poimia itselleen parhaiten sopivat ja tehokkaimmat tuotteet. Mun omia suosikkejani ovat maca, ruusunjuuri, aswagandha ja reishi - näitä kannattaa käyttää vaihdellen ja pitää aina välillä käytöstä taukoa. Eli kun pidät macasta taukoa, niin sillä välin voit käyttää ashwagandhaa jne.

Ruusunjuuri: Ruusunjuuri auttaa kehoa sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin, ja on siksi erinomainen lisä kiireisessä ja stressaavassa elämänvaiheessa. Ruusunjuuriuutetta voi käyttää myös hoitamaan väsymystä, uniongelmia ja kaamosmasennusta. Käyttö: Ripauta jauhetta teen, kahvin tai smoothien joukkoon.

Ashwagandha: Tämän uutteen sanotaan antavan hevosenvoimat! Ashwagandhallla on myös stressiä lievittäviä ominaisuuksia, ja sen lisäksi se on hyvin antioksidanttinen nostaen kehon immuunipuolustusta ja se myös tasapainottaa hormoneja. Ashwagandhan sanotaan myös lisäävän kognitiivisia kykyjä ja lisäävän hedelmällisyyttä. Käyttö: Sekoita teen, kahvin ja muun nesteen sekaan. Ashwagandhaa suositellaan nautittavaksi aterian yhteydessä.

Maca: Voimakas adaptogeeni, joka auttaa kehoa selviytymään pitkittyneessä stressissä ja lisää kestävyyskuntoa. Macaa voidaan käyttää hormonaalisten häiriöiden tasapainottamiseen, masennuksen hoitoon, kilpirauhasongelmiin ja haluttomuuteen. Käyttö: Lisää smoothien, puuron, jugurtin tai raakasuklaan joukkoon. Maca antaa energiaa, joten tätä ei kannata ottaa enää illalla.

Reishi: Reishi myöskin lievittää stressiä ja auttaa nukkumaan paremmin. Moni onkin saanut apua uniongelmiinsa reishistä. Käyttö: Lisää reishiä kahvin tai teen tai kuuman veden joukkoon! Nauti esimerkiksi illalla rauhoittavan teen joukossa.

Mä olen viime aikoina reissannut Suomi-Saksa väliä vähän turhankin tiheään tahtiin, muuttanut uuteen asuntoon, lukenut tenttiin ja suorittanut tentit - eikä tahti ole joulua kohden yhtään hidastumassa. Yllä mainitut adaptogeenit ovat siis juuri oikeita lisäravinteita mulle tässä elämäntilanteessa. Voisin kuvitella, että joulunalusaika kaikkine työkiireineen ja joulustresseineen on monille sellaista aikaa, että adaptogeeneille olisi käyttöä.

Mun vinkki on lisätä adaptogeeniä aina treenin jälkeiseen palautusjuomaan, jotta keho palautuu mahdollisimman nopeasti treenin aiheuttamasta katabolisesta tilasta. Myös kahvin kanssa kannattaa nauttia adaptogeeniä lievittämään kahvin aiheuttamaa levotonta oloa. Foodinilla onkin myynnissä valmis reishi-kahvi -sekoitus, jos ei itse jaksa sekoitella superfoodeja kahvinsa joukkoon :)

Adaptogeenit


Reseptit: Palauttava suklaasmoothie

  • 1 banaani
  • 4 taatelia
  • 1 annos proteiinijauhetta (esim. suklaan makuinen hera tai riisiproteiini)
  • 1 tl acerola-jauhetta (=c-vitamiini)
  • Marjoja tai marjajauhetta (=antioksidantit)
  • Macaa*/ruusunjuuriuutetta*/reishiä*/ashwagandhaa* (=adaptogeeni)
  • 1 tl raakakaakaojauhetta + kanelia
  • Vettä tai kasvimaitoa
Kaikki aineet blenderillä sekaisin. Nauti välipalaksi tai heti treenin jälkeen!
*Tuotteet saatu blogin kautta.

JA KAIKISTA TÄRKEIN: VAIKKA ON KUINKA KIIRE, NIIN ÄLÄ UNOHDA MENNÄ AJOISSA NUKKUMAAN! Uni on kaikista tärkein :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti