http://ad.zanox.com/ppc/?31811413C36070243T

maanantai 22. elokuuta 2016

VÄSYTTÄÄKÖ? Näillä vinkeillä selätät jakuvan väsymyksen

Väsyttää - väsyttääkö suakin? Krooninen jatkuva väsymys tuntuu olevan tän ajan ilmiö. Tuntuu, että kaikkia väsyttää. Kyllä muakin aina välillä väsyttää, mutta lähinnä silloin, kun en ole nukkunut hyvin. Liian vähäinen uni onkin yksi yleisimmistä syistä siihen, miksi väsyttää. Nykyään ei malteta nukkua tarpeeksi, tai sitten uni ei vaan tule. Illat roikutaan somessa, räplätään puhelinta ja läppäriä tai katotaan telkkaria yömyöhään, sen jälkeen nukutaan vähän niin ja näin, ja kas kummaa, aamulla väsyttää.


Väsyttää - väsymyksen selättämisvinkit

Uni on ihan ykkösasia, jota kyllä kannattaisi priorisoida, monestakin syystä. Mä ainakin huomaan olossani heti, jos en oo saanut kunnon yöunia. Jos kuitenkin nukkuu hyvin mutta silti kokee olevansa aina uupunut, niin seuraavaksi kannattaa katsoa ravintoa. Varsinkin monilla naisilla tuppaa olevan tapana olla jatkuvasti jollakin ihme dieetillä, syödä aivan liian vähän ja varsinkin karsia hyvistä hiilareista. Tai toisilla menee just toisinpäin: syödään aivan liikaa (huonoja) hiilareita.

Jos ei saa tarvitsemaansa, omaan kulutukseen nähden sopivaa, energiaa, ja laadukasta ravintoa, niin ei ihmekään jos virtaa ei riitä. Jos syö liian vähän, niin todennäköisesti ei saa myöskään tarpeeksi vitamiineja ja mineraaleja.

Väsymys voi toki johtua myös esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai raudan puutteesta tai jostain muusta sairaudesta, joten jos jatkuvasti väsyttää nukkumisesta ja monipuolisesta ravinnosta huolimatta, kannattaa käydä tarkistuttamassa veriarvot lääkärillä. Jatkuva stressi myös väsyttää, joten rentoutumista, palautumista treenistä ja muuta omaa aikaa ei kannata missään nimessä laiminlyödä!


Väsyttää - väsymyksen selättämisvinkit
Itse tehdyt proteiinipatukat selättää iltapäiväväsymyksen


Näin selätät väsymyksen


Jos jatkuvasti väsyttää, niin tarkista ovatko nämä asiat kunnossa, ja tässä järjestyksessä:

  1. Uni: Nukutko riittävästi? Aikuinenkin ihminen tarvitsee keskimäärin 8 tuntia unta. Paras unenlaatu on klo 22-02 välillä, joten sänkyyn kannattaa mennä ajoissa. Jos uni ei jostain syystä tule, niin kokeile vaikka NÄITÄ vinkkejä parempaan uneen.
  2. Ravinto: Syöthän terveellisesti ja tarpeeksi monipuolisesti ja omaan kulutukseesi nähden tarpeeksi? Saat tarpeeksi proteiinia, hyviä hiilihydraatteja ja hyvää rasvaa? Syöt paljon kasviksia, marjoja, kohtuudella hedelmiä ja vältät sokeria? Lisäravinteena suositeltavaa on ottaa ainakin D-vitamiinia, hyvälaatuista omega3-kalaöljyä ja magnesiumia. Laadukas monivitamiini voi myös olla paikallaan.
  3. Lepo: Jos treenaat paljon, niin muistathan pitää myös lepopäiviä ja antaa kropan palautua? Teethän joka päivä jotain rentouttavaa?
  4. Stressin hallinta: Jos olet jatkuvasti stressaantunut, niin kannattaa opetella stressin hallintaa tai miten voisit saada arjestasi vähemmän stressaavan. Kokeile joogaa, meditaatiota tai hengitysharjoituksia.
  5. Osaatko keskittyä hetkeen, vai tuijotatko jatkuvasti kännykkää? :)
Jos edelliset asiat on kunnossa ja silti väsyttää, niin kannattaa testauttaa veriarvot lääkärillä. Energiaa voi hakea myös hyvistä piristävistä lähteistä (ei sokerista!!!), kuten vaikka tästä syksyn piristäjästä - resepti, jonka kehitin viime syksynä syysmasennuksen taltuttamiseen :) Myös MCT-öljy toimii hyvin aamuisin!

Mulla olis nyt tilaa myös muutamille ravinto-asiakkaille, eli pakettiin kuuluu ruokapäiväkirjan pohjalta tehdyn ruokavalion analyysi ja kommentointi, ja tietenkin parannusehdotukset omaan tavoitteeseen nähden. Jos kiinnostaa, niin laitappa mailia punainenorvokki@gmail.com :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti