http://ad.zanox.com/ppc/?31811413C36070243T

lauantai 13. elokuuta 2016

Uusimpaa tietoa rasvoista: SUOSI NÄITÄ

Moikka! Rasva-asiat ovat olleet aika pinnalla viime aikoina. Uusimpien tutkimusten mukaan kova tyydyttynyt rasva ei olekaan niin epäterveellistä kuin mitä aikaisemmin on uskottu, ja on todettu, ettei kova rasva vaikuta veren kolesteroliarvoihin millään tavalla.

Hyvät rasvan lähteet
Hyvää rasvaa lohesta, kananmunista, siemenistä, avokadosta ja oliiviöljystä

Mä aloitin vähän aikaa sitten suorittaa uutta ravitsemuksen kurssia nimeltä "Advanced Sports Nutrition" eli urheiluravitsemuksen jatkokurssi, ja viime luennolla siellä käsiteltiin rasvan merkitystä urheilijan - ja tavallisenkin ihmisen - ravitsemuksessa. Siitä sainkin idean koota tähän pienen yhteenvedon siitä, mitä rasvoja kannattaa syödä ja mitä ei. Ymmärrän, että sitä voi olla aika pihalla siitä mikä rasva on hyvä ja mikä ei, kun monesta tuutista tulee ristiriitaista tietoa.

Ihan simppelisti yksinkertaistaen, rasvaa tarvitaan ja rasvaa ei missään nimessä kannata karsia pois ruokavaliosta! Jos haluat polttaa rasvaa, niin syö rasvaa. Rasva vaikuttaa myös hormonitoimintaan, aineenvaihduntaan ja aivoihin ja moneen muuhunkin asiaan. Pehmeää hyvää rasvaa kannattaa suosia (ks. lähteet alla), mutta kovaa rasvaakin tarvitaan jonkin verran eikä sitä kannata pelätä. Transrasvat, joita muodostuu lähinnä kun pehmeitä kasvirasvoja kuumennetaan ja prosessoidaan, pitää välttää! Nämä transrasvat nostavat veren kolesterolia ja ovat muutenkin haitallisia. Myös kasviöljyjä, joissa on paljon omega6-rasvahappoja, kannattaa välttää.

Hyvät rasvan lähteet

Hyviä rasvan lähteitä ovat (pyri syömään näitä joka päivä):

  • Kylmäpuristettu oliiviöljy (2-4 lusikallista päivässä)
  • Hyvälaatuinen kalaöljy (6-10 g päivässä)
  • Pellavansiemenöljy (1 rkl päivässä)
  • Rouhitut pellavansiemenet (2-4 rkl päivässä)
  • Kookosöljy ja/tai luomu voi (1-2 rkl päivässä, ruoan laitossa)
  • Avokado (1 keskikokoinen päivässä)
  • Pähkinät ja siemenet (kourallinen päivässä)
  • Kananmunat (mukaan lukien keltuainen)
Jos käytät margariinia, niin tarkista, lukeeko pakkauksessa "hydrogenoitu". Jos lukee, niin heitä purkki pois! Hydrogenoitu on piilotermi sille, että tuotteessa on haitallisia transrasvoja, jotka nostavat veren kolesteroliarvoja ovat muutenkin kaikin puolin haitallisia.

Meitsi lähtee nyt tanssitunnille, sitten kaverin kanssa lounaalle ja nauttimaan aurinkoisesta lauantaista! :) Mitäs siellä ruudun toisella puolella on suunnitteilla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti