http://ad.zanox.com/ppc/?31811413C36070243T

tiistai 27. lokakuuta 2015

GLUTEENITON RUOKAVALIO? - Huomioi nämä!

Onko gluteeniton sama asia kuin terveellinen? Nykyään joka toinen noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, vaikka ei sairastakaan keliakiaa. Tässä muutama asia, mitä kannattaa huomioida, jos noudatat/harkitset noudattavasi gluteenitonta ruokavaliota.1. Gluteeniton ruokavalio ei aina tarkoita samaa kuin terveellinen ruokavalio, eikä gluteeniton vaihtoehto ole aina terveellisempi kuin gluteenia sisältävä. Esimerkiksi kaupan valmiit prosessoidut gluteenittomat leivät kannattaa suosiolla jättää kaupan hyllylle. Täysjyvä on aina terveellisin vaihtoehto, oli siinä sitten gluteenia tai ei.

2. On eri asia vältellä vehnää (=vehnäyliherkkyys) tai ruista (=ruis yliherkkyys) kuin noudattaa täysin gluteenitonta ruokavaliota. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mihin oma vatsa reagoi. Jos vatsanväänteitä tulee nimen omaan vehnätuotteista, silloin pitää vältellä vehnää, ei gluteenia. Monet gluteenittomat valmistuotteet saattavat nimittäin sisältää vehnää. Ruis myös aiheuttaa monille vatsanväänteitä. Tässäkään tapauksessa ei tarvitse aloittaa gluteenitonta ruokavaliota, vaan olla syömättä ruista.

3. Gluteeniton jauhoseos ei välttämättä ole ravintoarvoltaan parempi kuin vehnäjauho, joten  kannattaa aina valita täysjyvää ja mahdollisimman vähän prosessoitua, käytti sitten gluteenia tai ei. On myös monia terveellisiä gluteenia sisältäviä jauhoja, kuten speltti ja ruis.
Itse välttelen valkoisia vehnäjauhoja niiden huonon ravintoarvon takia. Leivon mielummin paremmilla vaihtoehdoilla, kuten täysjyvähirssi, kikhernejauhot tai mantelijauhot, jotka ovat myös luontaisesti gluteenittomia. Olen myös huomannut, että vatsani voi paljon paremmin, kun syön vähemmän vehnää sisältäviä tuotteita ja ylipäätään vähemmän viljatuotteita, oli siinä gluteenia tai ei. Pienet määrät on kuitenkin ok!

4. Ilman gluteeniyliherkkyyttä tai keliakiaa ei ole oikeastaa mitään terveellisyyyteen perustuvaa järkeä noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Ruis ja täysjyvä ovat erittäin terveellisiä ja kuitupitoisia vaihtoehtoja niille, joiden maha sen kestää :) Valkoiset prosessoidut jauhot kyllä kannattaa kaikkien unohtaa!

Jos noudatat gluteenitonta ruokavaliota, niin kannattaa kiinnittää erityishuomio muutamiin vitamiineihin. Viljatuotteista nimittäin saa monia välttämättömiä vitamiineja ja mineraaleja, joiden saanti voi jäädä vähemmälle, kun siirtyy gluteenittomaan ruokavalioon:

  • Kalsium - varmista riittävä kalsiumin saanti, erityisesti jos sairastat keliakiaa (1500 mg /day)
  • D-vitamiini - lisäravinne voi olla tarpeen!
  • Rauta, Folaatti - syö paljon kasviksia, jotta saat kaikki tarvittavat mineraalit
  • Kuitu - jos et syö leipää, niin varmista kuidun saanti muista lähteistä, esim. siemenet, kasvikset yms

Itse yritän aina valita ravintoarvoltaan parhaan vaihtoehdon, en siis niinkään katso tuotetta sen mukaan, onko se gluteeniton vai ei. Berliinissä on muuten aivan mielettömän kaunis syksy tällä hetkellä, kuvat ovat mun tän aamuiselta kävelyreissulta :)


// Now it's quite trendy to eat gluten free. Just note that gluten free does not mean the same as healthy. The best option is always wholegrain and non-processed. There are healthy good wholegrain options both with and without gluten. If you get problems from eating wheat, you don't have to eat gluten free, then you have to avoid wheat! So always pay attention to which you actually are sensitive to (wheat or rye or gluten?)?

I try to avoid white wheat, because it has so poor nutritional value. I rather use for example almond flour, chickpea flour or millet flour, since they are much healthier, nutrient rich options. Wholegrain is always the best, both in gluten free and gluten containing options. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti